O projektu

Projekat razvoja privatnog sektora osvrt

Projekat „Razvoj privatnog sektora u južnoj Srbiji“ – faza implementacije, počela je u septembruvetrenjaca200sr1 2011 i trajaće do
oktobra 2014. Projekat finansira

Švajcarska agencija za razvoj i saradnju SDC, a implementira regionalna razvojna agencija VEEDA, ukupna vrednost projekta je 1.800.000,00 CHF. Projekat pokriva Pčinjski i Jablanički okrug (opštine Preševo, Bujanovac, Surdulicu ,Trgovište, Vranje i Leskovac).

Cilj projekta je da kroz stimulisanje sistemskih promena u ključnim sektorima doprinese smanjenju nezaposlenosti i siromaštva, povećanju prihoda i poboljšanju opšteg kvaliteta života ljudi na ovim prostorima. U toku početne faze projekta prepoznata su tri sektora – drvna industrija, šumski plodovi i turizam, kao generatori prihoda i zaposlenosti u Pčinjskom i Jablaničkom regionu.

Projekat se nalazi u fazi implementacije u kojoj će biti sprovedene intervencije u dva odabrana sektora (Drvna Industrija i Sektor šumskih plodova). Na osnovu ovih intervencija M4P pristup će biti iskorišćen kao smernica facilitacije sistemskih promena kao što su poboljšanje pristupa poslovnim uslugama, povećanje dodate vrednosti proizvoda, podsticanje saradnje među preduzećima ili javno-privatno partnerstvo.

Partneri na projektu:opštine, privredna komora, biznis asocijacije, firme, javne organizacije itd.